Tuesday, December 6, 2011

Liliyuli sudah pergi kursus kahwen ^_^

hai..apa khabar semua? ^_^

kejap je dah bulan 12 kan?

cepatnyerrrrrrrrr... -_-#

tahun depan aku plan nak kawen sebab aku sudah pergi kursus kawen pada 3-4/12/2011. hehehe

macam mana boleh terjebak dengan kursus alam perkahwinan tu? huahuahua.. gelfren adik la yang ajak. berani sungguh dia mengajak aku melalui ruangan chat di fesbuk. dia berdua dah plan nak pergi kursus kawen rupanya dalam diam-diam.

ke esokkan harinya, baru la aku reply kata nak join sama mereka. kenapa esok hari? sebab aku ego. ego seorang kakak. kahkahkah!

bila di fikir-fikirkan semula. join je la kann..ape salahnya. ilmu tu. ada juga geng. kawan-kawan lain semua dah pergi kursus tu. sebab dah fikir masak-masak la aku reply kata nak join.

alamak!! lupa nak tangkap gambar untuk kenangan di hari tua nanti. leh cerita kat anak cucu.. hehehe

ustaz kat kursus kawen tu pesan:

1. berkahwinlah kerana Allah SWT bukan kerana nafsu semata-mata.
2. bila sudah bersedia berkahwin haruslah memikul tanggungjawab
3. selalulah membaca Al-Quran
4. bertolak ansur
5. jadi macam omputeh, semakin tua semakin sayang
6. berhiaslah untuk suami bukan orang lain
7. cari ilmu rumah tangga bahagia
8. jaga kesihatan
9. jangan tinggal solat
10. isteri kena jaga perut suami, kena masak bagi suami makan.
dan banyak lagi lah.

sesiapa yang belum pergi lagi tu. cepat-cepat la pergi. best!!

Saturday, November 19, 2011

Hari Sabtu

hari ini hari sabtu aku



KERJA


sekian terima kasih

Thursday, November 17, 2011

Fadhil dapat 2A dalam UPSR

Fadhil dan pemain bola sepak kebangsaan, zaquan

gambar sewaktu darjah 4 rasanya


sebelum aku bercerita lebih panjang. biar aku kenalkan siapa Fadhil ni.

Fadhil hampir nama sebenar, berasal dari Tampin. anak bongsu dari 6 adik-beradik. suka menonton rancangan Boboiboy serta Ben10. kegemaran nasi disirami kicap dan telur dadar. pemain hoki sekolah bercita-cita nak bermain hoki di luar negara. jika melihat gambar yang sewaktu darjah 4 di atas. warna kulit tidak sama sekali dengan kulit sekarang. kulit beliau sudah terbakar dek matahari akibat kesungguhan bermain hoki.

oh, masa tidak mengizinkan saya bercerita dengan panjang lebar lagi. dengan ini, saya cuma nak ucapkan kepada Fadhil tahniah kerana dapat 2A 2B 1C.

power Fadhil ni. entah bila masa tah dia belajar. yang aku tahu dia tak belajar/ulangkaji langsung kat rumah. power! power!

dan...

benkrap aku..

rupanya aku sudah berjanji dengan Fadhil kalau dapat 2A aku belikan dia handphone.

Fadhil tuntut janji aku!


huahuahua

Wednesday, November 16, 2011

Geng melancong ramai dah nak kawen

Bali,2011



mereka geng.

bukan geng bas sekolah.

bukan juga geng upin ipin.

mereka geng aku.

geng melancong. hehehe

tapi..mereka sudah ada plan nak kawen.

tahun depan mungkin tiada pergi mana-mana macam sebelum ini.

afad, kawan baik aku pun dah nak kawen bulan 12 ni.

leeya pun sama.

lan pula tahun depan.

wan pun sama.


lepas ni entah ada lagi atau tidak trip melancong bersama mereka T_T

Tuesday, November 15, 2011

Gara-gara MasterChef Malaysia terhasil kek batik Cik Liliyuli


disebabkan selalu menonton MasterChef Malaysia

tiba-tiba teringin sangat nak buat kek batik

hehehe



kek batik sangat sedap dan manis

masa raya haji hari tu

saya buat kek batik




bahan2 buat kek batik

cubalah juga!!

masa saya buat kali pertama, sehari je dah habis.

kali kedua buat pada lusa hari, pun sama. sehari je dah habis.

nampak sangat saya buat sedap. kuikuikui


p/s: terima kasih google kerana seponser gambar. hehe

MasterChef Malaysia di Astro Ria

MasterChef Malaysia !






Saya suka menonton MasterChef Malaysia !

di Astro Ria





Tak pernah mis tengok tau

para juri pun best





peserta Masterchef Malaysia ada yang masak sedap dan kurang sedap

mana yang sedap tu dapat pujian dan terselamat daripada tersingkir

yang tak sedap tu, tau la nasib mereka...hehe




klik la link tu. ada resepi peserta MasterChef Malaysia semasa bertanding

Saturday, October 29, 2011

Surat buat ex-kekasih hati separuh tahun 2011

ke hadapan ex-kekasih hati separuh tahun 2011.

terima kasih atas segalanya. kau telah membuang masa aku setengah tahun, kau tahu? sejak kau sms aku mengatakan yang kau mahu putus dengan aku. aku menangis. perempuan. biasa la, menangis.

kau tahu atau tidak. semasa aku couple dengan kau dulu. aku cuba diet. tapi susah mahu turun berat badan. sebab masa itu kau pandai membahagiakan aku. hari-hari aku tak pernah lepas dengan hati berbunga-bunga. selepas kau minta putus dengan aku, berat badan aku turun mendadak kau tahu? kau memang celaka.

tak ape, aku bersabar lagi selepas babak kau minta putus itu. hari-hari sebelum tidur aku akan dengar lagu seribu sesalan. sampai aku upload video lagu seribu sesalan itu dekat facebook. ayah aku siap bagi komen lagi kat video tu. " kaklong tengah sedih ke? " ayah tanya. masa tu apa aku nak jawab? takkan la aku nak jawab " iye, kaklong tengah sedih ". mana nak letak muka sebagai gelaran 'kaklong' kepada keluarga aku nanti. gelaran kaklong bukan senang hendak dipikul. hati perlu gagah. aku jawab " kaklong okey je, makan banyak macam biasa ". harap-harap ayah percaya.

minggu lepas aku dapat tahu kau sedang membuat persiapan hendak bertunang. itu apa cerita woi? celaka betul la kau ni. aku tak reti nak mencarut. tapi setakat cakap kau celaka betul tu boleh la. kau memang celaka!! aku benci kau. penipu. kau kata kau minta putus dengan aku sebab kau ada masalah yang tak mahu melibatkan aku. aku redha aku pasrah masa itu.

aku buat surat ini pun bukan apa. aku nak kau tahu yang kau ni memang celaka. minta maaf kau itu, aku TAK maafkan kau, kau tahu? sampai bila-bila pun aku tak maafkan kau.





Friday, October 28, 2011

PSTBA




Penghujung Selatan Tanah Besar Asia sudah ucap tahniah kepada saya.

Anda bila lagi?


=P

Thursday, October 20, 2011

Dapurku gelap

" pakcik (adik tuan rumah merangkap penjaga rumah sewa kami), rumah sewa kat sri tebrau ni lampu dapur dah rosak. bila kami on lampu tu nanti lampu lain terpadam juga, semua. dah seminggu dah kami masak dalam gelap " - by phone.

penuh perasaan aku duk pungpang, bersungguh-sungguh. kalau boleh menangis aku dah menangis siap sedu-sedu lagi masa tu minta simpati adik tuan rumah supaya boleh baiki lampu yang rosak tu.

" seminggu dah ye lampu dapur rosak, esok pakcik datang baiki lampu tu. pakcik tengah sibuk masak ni (catering)  dan bla..bla..bla.. " - by phone.

aku report kerosakan bukan apa. kami takde tangga. kalau ada tangga dah lama dah aku baiki lampu tu dengan tanpa kemahiran membetulkan lampu. abes la jahanam nanti. hahaha

bila dapur gelap di malam hari. mood rajin memasak bertukar kepada mood malas memasak. bukan salah aku, salah lampu tu. bila masuk je ruang dapur. aku jadi gelap, rambut bertambah gelap, kaki jadi gelap, kuku jadi gelap, baju pink jadi gelap, spender pink jadi gelap, periuk jadi gelap, dinding jadi gelap. bukan itu sahaja, bila masak, makanan pun jadi gelap. sebab tu la malas aku nak masak, lauk jadi hangus. demm!

.
.
.
seminggu berlalu...
.
.
.
dua minggu berlalu...
.
.
.
.
ahad lepas,

ahad lepas baru baiki lampu. tak sangka pakcik (adik tuan rumah) penipu. sampai hati pakcik tipu kami. kata nak baiki esoknya selepas saya call. apa salah kami pakcik sampai pakcik nak tipu kami? apa salah kami pakcik membiarkan kami jadi gelap? pakcik suka eh kami jadi gelap??


sumber: google













Tuesday, October 18, 2011

Bas No. 2

aku sekarang berada di Johor Bahru. sesuatu perbuatan tu pasti ada niat. maka niat aku yang mulia ini, aku nak ke Machap Johor pada petang sabtu lepas.
kenapa? sebab nak melawat makdak di Machap. *konon-konon lah kannnn..hahaha* padahal ada motif lain. kehkehkeh. motif ape, biarlah rahsia..


sumber: google
tu la dia bas no. 2

Bas no. 2 ni adalah bas sangkut-sangkut orang kata. aku panggil bas ting-tong *ting tong- bunyi loceng*. itu la bas aku naik masa nak ke machap tu. tambang bas tu untuk gadis manis comel macam aku =P adalah sebanyak RM8.80. lepas ni nak naik bas ekspress je.

kelebihan baik bas no. 2 ni:

1. korang akan menikmati pemandangan kehijauan dengan pokok getah dan kelapa sawit sebab ikut laluan jalan lama.
2. laluan adalah Larkin-Tampoi-Skudai-Kulai-Senai-Simpang Renggam-Machap-Ayer Hitam.
3. nama pun bas ting-tong, mesti la ada orang akan tekan loceng nak turun bas sebab dah sampai ke destinasi. kejap-kejap berhenti kejap-kejap berhenti. bila nak sampai woi? huhu
4. bas tu bas ekon, tapi panas weii. berpeluh aku. nak je aku bawa kipas garfield-cucuk-cpu aku neh.
5. perjalanan aku dari larkin ke machap mengambil masa 2 jam. mengucap panjang aku.. =_=#
6. tidur dalam bas tu tak lena berbanding tidur dalam bas ekspress.
7. pakej berhenti di bas stop tepi jalan depan rumah. menarik kan?
8. sekarang aku dah tahu camne nak pergi ke area yang dekat seperti Tampoi-Skudai-Kulai.


just nak shared pengalaman aje. sekarang dah tahu camne nak naik bas no. 2 bila nak ke Machap. tapi lepas ni jangan harap aku nak naik bas no. 2 ni lagi. baik aku naik bas ekspress ke ayer hitam terus. huhuhu..

sekian.





Friday, October 14, 2011

Mana kereta milik aku?

syok je tengok orang pakai kereta ke sana ke mari. berdesup kejap je dah sampai ke destinasi. dah penat dah berangan aku tengah pandu kereta sendiri. bawa kereta Vios, misalnya. kalau orang kata kereta tu jalan sendiri tak nampak pemandu. peduli apa aku. ingat orang berbadan kecil tak boleh pandu kereta besar ke? nanti buh la sit double. demm!

sasaran untuk beli kereta sendiri pada tahun lepas dengan bayar duit muka dan duit bulan-bulan sendiri, meleset. kira punya kira. tak cukup nak beli kereta. sedih. sedih dengan gaji yang dapat tapi alhamdulillah.

anganan nak beli kereta tahun lepas dibawa ke tahun ini. sekarang dah pertengahan bulan oktober. satu batang hidung kereta milik aku pun tak nampak. demm again! *nangis dalam hati*

bila ditanya kepada pakcik dan makcik kat opis ni. rata-rata menyuruh aku simpan duit. mereka nampak keperluan beli kereta pada aku, tak banyak. kalau tak tumpang naik kereta dengan housemate pergi kerja, aku boleh jalan kaki selama 8 minit. ya, opis dekat. tapi mereka tak tahu, betapa berdebarnya aku bila nampak anjing nak dekat. dorang tak tahu aku pernah kena kejar anjing masa nak balik terawih hari tu. setan, kau anjing!

ok. aku sudah ada keputusan sekarang.


kumpul duit.


untuk,



KAWEN!






=p




Wednesday, October 12, 2011

Jering bukan jerung

Jering sememangnya tumbuhan asli di negara ini. Daripada kajian yang dijalankan didapati jering mengandungi sebanyak 3.5% protein, 0.1% lemak, 1.7% karbohidrat, kalsium, fosforus, besi, dan vitamin A, B, dan C. Biji jering enak dimakan sebagai ulam dengan pelbagai sos pencicah tempatan mengandungi sejenis sebatian alkoloid yang boleh memberi rangsangan membuang air besar. Tetapi biji jering juga mengandungi bahan toksid yang dikenali sebagai asid jengkolik. Sekiranya kita memakan terlalu banyak kita akan mengalami ‘sembelit jering’. Ini berlaku kerana asid jengkolik yang banyak terkumpul dalam badan akan membentuk hablur dalam buah pinggang dan akhirnya akan menyumbat pundi kencing. Namun bagi pesakit kencing manis, jering boleh menjadi penawar yang berkesan. Ini kerana kandungan sebatian alkoloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula dalam badan.
Pokok jering atau nama saintifiknya Pithecellobium jiringa (Jack) Prain dari keluarga Leguminosae, besar dan rendang manakala daunnya berpasangan tanpa berbulu.
Bunganya pula berwarna putih dan berjambak manakala buahnya dalam bentuk lenggai panjang tetapi tidak lurus dengan ukuran lazim antara 20 dan 26 sentimeter (cm).
Kulit jering tebal dan berwarna coklat tua sementara bijinya bersaiz besar lebih kurang 3 hingga 5sm tetapi leper.
 
*****************************************************
 
dari kecil lagi aku diajar makan jering. sebagai ulam. aku tak reti pula makan bila jering tu dijadikan lauk jering masak sambal, etc. bila jering tu dimasak, kerangupan jering tu hilang. bunyi rangup krup krup krup dengan rasa lemak-lemak pahit membuatkan selera makan korang bertambah tau. jering dibuat ulam adalah jalan yang terbaik.
 
oh! teringat makan malam semalam. my roomate masak jering tumis. aku cuba makan tapi tak boleh 'in'. tak power berbanding jering ulam. so, bila roommate sorang je yang makan masakan jering dia tu. maka, ketidakhabisan melanda. jadi, hari ni my roommate bawa bekal ke opis untuk makan bersama rakan-rakan se-opis. mereka suka, mungkin.
 
aku: kak, bekal jering tu jangan ditinggalkan (aku mengingatkan)
 
roommate: oh! oh! my perfume at toilet.
 
*kami ketawa berdekah-dekah*
 
 
itulah jering, khasiat pun banyak. tapi bila membuang tu...bau semerbak la kat toilet. kehkehkeh. bila di flush pun sisa-sisa bau jering tu tetap hado. hehehe.
 
apa-apa pun nak aku bagi gambar jering sebagai hadiah. lagi pun aku dah lama tak bagi apa-apa kat followers. hehehe.
 
 
 
 
 
 
 
 




 

Thursday, June 16, 2011

Tak boleh nak komen! (sensasi)

salam.

aku nak ngadu kat korang ni.

aku tak boleh nak komen kat blog korang la.. akaun google aku tak lepas.

tak kan nak pakai nama cik 'anon' pulak??? tak glemmer la nyah oit...hehehe

sebelum ni aku sign in blog pakai emel violyn_violet@yahoo.com

dah nak masuk 3 tahun dah sebelum ni okey je. tapi minggu ni tak boleh pulak. apsal hah??

post entry baru boleh pulak. haihhh! tak faham aku..

ada sape-sape boleh bantu aku?

help me plizz!

Thursday, June 9, 2011

Pengaruh Drama Nora Elena


---------------------------------------------------------------------------------------------

Nowa,
Kakitangan Kajaan,
Putrajaya

TV3
Sri Pentas,
No 3, Persiaran Bandar Utama
Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya

Tuan,

Per : Bantahan Terhadap Penyiaran Drama Bersiri Nora Elena

Adalah dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas dan drama bersiri Nora Elena adalah berkaitan.

2. Dimaklumkan, bahawa saya, Nowa dengan ini membantah penyiaran drama bersiri Nora Elena yang disiarkan setiap hari, jam 7 petang di saluran tuan. Antara sebab sebab pembantahan saya adalah seperti berikut.

i) Membuatkan jiwa isteri isteri terganggu. Mana ada suami gitu sabo dalam dunia ini? Logik tak bila Nora tanya Seth, asal Seth tak penah marah dengan apa saja perbuatan Nora? Seth jawab, sebab Seth terlalu sayangkan Nora. Jadi kesimpulan, isteri-isteri mula curiga dengan suami mereka yang sepanjang masa marah marah. Ni laki aku sayang ke tak ni?

ii) Jiwa jiwa suami juga turut terganggu. Ini kerana, apa bila tiba scene scene romantik dan tidak dapat diterima akal, seperti Nora terpeleot, Seth siap dukung bawak g sofa, tingkat bawah..(gila gagah..aritu aku nak branak, laki aku gendeng henbek aku, beg kain aku, pastu tunggu aku kat grill depan umah, aku la terkedek-kedek jalan sendiri..pastu pegang lengan aku je tau..bila suh dukung macam biasa drama atau filem buat, laki ckp, "ah gile mung, patoh pinggang!" Pastu sampai sepital, lari lari amik wilca..kalu dukung macam drama melayu kan bagus??)
Oh pasal part romantik tu, biasanya isteri akan menjeling kepada suami, disertai dengan kata kata sinis, "dedi mung ni masa dulu geletak nok ke mami, masa mami begetoh je belanar beli bunga, minyok wangi, cekelat bagai..leni doh dapat mami doh haghammmmmm!!! asal besday ke anniversary ke, pakai tektik, hadiah ai pada yu adalah sebuah cinta yang murni dan ikhlas"....itu je?? harharharharam!!
Paling koman, selepas jelingan tajam, cubitan kental di lemak perut pasti akan singgah di bahagian perut suami.
Jadi, sebagai lelaki melayu, suami, mereka juga merasa hangat dengan penyiaran drama bersiri ini.
Kebiasaan jugak, malam malam yang sepatutnya diisi dengan aktiviti sukan berair akan berlalu begitu saja, pabila sang isteri makan hati, lelaki melayu dalam drama lagi romantik dari laki sendiri. Saje saje wat merajuk, ingatkan si laki pujuk cam si Seth pujuk Nora, tapi tak tau laki sendiri penat, dah, amik kau, sampai ke pagi tak dapat apa apa..laki tak pujuk satu hal, laki horny dibuat bini gitu pun satu hal..Sian Johnny!

iii) Memberi harapan pelesu kepada gadis gadis yang belum menikah.
Apabila pengaruh Seth Tan mula menular, maka ramai gadis gadis mencari pasangan hidup yang romantik nak mampus macam Seth Tan. Selepas menonton siri itu juga, kajian secara rambang mendapati kebanyakan dahi gadis gadis lebam. Ini adalah berikutan dengan tabiat sebelum tido mereka yang gemar meletakkan belakang tapak tangan ke dahi sebelum tido sambil berangankan lelaki seromantik Seth Tan, walau sebenarnya, Non Ada lelaki MELAYU seromantik itu. Yang romantik cumalah, lelaki Bangladesh, lelaki Lombok, dan Shahrukh Khan sahaja.

iv) Pasangan-pasangan bercinta kerap bergaduh.
Sang aweks memaksa jejaka untuk kerap membelikan bunga. Sedangkan boipren tu keja Kerani je kat Kementerian Kewangan. Gaji pun RM1500 jek. Kau gile sekuntum bunga brape hengget?? Kalu nak 3 kuntum sebulan, takpe jugak. Ni nak 21 roses everiday?? Kau gile, ko nak mamoh kelopak bunga ke? Kau ingat kau cantik macam Nora Elena nak demand-demand? cess

v) Tak logik punya citer..Brape lama kawen baru bole 'bersama'?? Ada ke lelaki sesabar Seth tu.. Ok, takde ke tunjuk scene Seth 'tumbuk sambal'?? eh, kalu betol ada lelaki tak penah sentuh isteri, kira mesti dia 'tumbuk sambal' kan? hahahha...takut awak sakit belakang konon..padahal ajak tido skali..mood cameron suda mari..eh, tetiba teringat Jay....kahkahkahakha

vi ) kari hangus, nasik hangit
Duk sibuk berkejar dari dapur ke hall, pastu ke dapur semula, pastu part ehem ehem, part ada pelangi, dah teralit, tengok sambil berangan, jeling laki, dah lupa kari kat dapur..hangit gitu je..

vii) Mengganggu tumbesaran anak kecil.
Pabila seorang isteri, terpengaruh dengan apa yang dilihat di kaca telebisi, nak perli secara derek kepada laki sendiri takut kena penampo, jadi, anak kecil dijadikan medium untuk menyampaikan isi hati

"tengok tu Alya, dulu dedi mung semart gitu ah, nok g dating siap bukak pintu bagai sume? leni? mami terkedek kedek bawok barang dia hon siap siap doh"
"owoh Alya ork? napok ngat nipu..mana ada orang kawen doh romantik gitu ork??"
Kesian la budak kecit tu terkebil kebil tak tau ape mak dia bebelkan

3. Sekian dimajukan untuk pertimbangan dan kelulusan pihak tuan. Dan semoga dengan ini, tiada lagi kekeliruan dan kecelaruan minda penonton penonton lagi. Mana ada lelaki romantik gitu dalam dunia..kalu ada pun sebelum kawen, lepas kawen, bagi setahun, atau dah dapat anak sorang, jadi kayu la semuanya..Jadi, dimohon pihak tuan agar tidak mempermainkan perasaan kami, dan memberi harapan pelesu kepada gadis gadis diluar sana

Sekian,

"BERPIJAK DIDUNIA NYATA ADALAH TUNGGAK KEHIDUPAN BAHAGIA"



( NOWA)
Pengerusi,
Kelab Ibu-Ibu Menyusu Badan
Putrajaya
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 
cikgeligeli punya kreativiti..
lawak giler..hahaha.
aku dah jatuh cinta dah dengan seth dalam drama tu..hehehe
perempuan mana yang tak nak macam tu.. kan? kan? ^_^
 
p/s: entry cikgeligeli tu bukan setakat tersebar kat FB je malah tersebar meluas kat email syarikat juga.
 

Thursday, May 19, 2011

Tips jadi pengapit pengantin

hai, nak jadi pengapit? first time ke? hehehe..

aku dah jadi dah pengapit pada bulan tiga hari tu. first time juga tu. atas desakkan pengatin sebanyak beberapa kali, aku pun bersetuju jugalah. Pengantin tu kawan kolej aku, dia kawin itu hari bertarikh 12/3/2011 (nikah), 13/3/2011(sanding,rumah) & 19/3/2011(sanding,dewan). semua aku pulun habis jadi pengapit. hehehe.

memandangkan aku dah ada pengalaman jadi pengapit, aku share kat korang pula ye. pengapit perempuan dan lelaki lebih kurang sama je..

Tips jadi pengapit pengantin

1. cari ilmu
- maksud kat sini adalah baca tips kat blog ini. hehehe. selain itu, harus bertanya dengan orang yang pernah jadi pengapit sebelum anda. mana tahu pengalaman mereka lain dari tips yang aku bagi ni. setiap orang lain-lain dia punya pengalaman jadi pengapit.

2. cari baju
- kalau pengantin kata dia sponsor baju pengapit, jangan lupa tanya dah carikan atau belum. kalau belum tu faham-faham sendiri la ye, kena la cari. pandai-pandai korang la nak tempah atau nak beli siap je kat kedai baju. bagi yang pengapit tak sponsor tu, nasib korang la. huhuhu. baju aku disponsor tau. lalala..

3. harus ikut tema
- tanya pengantin tu, tema warna apa. pengapit dan pengantin harus berbincang atau ikut sahaja kehendak pengantin baju pengapit warna apa yang dia nak sebab itu adalah majlis pengantin. ape yang penting adalah harus sedondon antara pengapit lelaki dan perempuan supaya cantik dalam gambar nanti.

4. kerjasama antara pengapit
- ini perlu kerana masa korang jadi pengapit nanti korang akan saling ingat-mengingati. satu contoh eh aku nak bagi ni; selepas acara merenjis kot kot la korang terlupa nak bagi bunga telur kepada si perenjis, pengapit yang satu lagi tu akan ingatkan kat korang atau dia yang akan bantu korang bagi bunga telur. betul, masa korang jadi pengapit nanti kan korang akan cuak juga sama macam pengantin tu jugak...hahaha.

5. make up
- bagi pengapit perempuan terutamanya, korang jangan nak over mekap ye. mekap biar nampak natural bukan mekap macam nak pergi dinner atau nak pergi buat persembahan tarian. pengapit lelaki bubuh bedak je sudah le.. nak calit sikit gincu warna pink pun okey jek, manalah tahu ada jemputan majlis tu nanti tergeram dengan mulut anda rasa macam nak gigit-gigit jek. hahaha..

6. sediakan tisu
- ini penting. tisu amat diperlukan semasa majlis bersanding. korang kena lap peluh pengantin dan lap tangan pengantin selepas direnjis. masa acara renjis tu ada bahan seperti kapur, inai, beras dan air mawar. habis semula di talanya ke pengantin, kesian juga aku tengok pengantin. tisu lah senjata penyelamat pengantin pada masa tu. kesat la tangan pengantin tu mana yang dicalit inai atau kapur atau muka pengantin yang basah kena renjis air mawar. kalau korang takde tisu atau tisu dah habis korang minta dekat tuan rumah atau mak andam tau. ambil 2-3 kotak sekali gus. hehehe

7. harus rajin
- harus selalu pastikan pengantin terkawal. pastikan baju pengantin terletak elok, jaga veil pengantin perempuan okey! pengantin lelaki selalunya tak banyak masalah. selalu tanya pengantin apa yang diperlukan, samada pengantin nak air atau nak kipas laju-laju. hehehe. harus rajin bergerak pantas walaupun kasut korang tu tinggi 5 inci sekali pun. harus rajin senyum juga tau. takmo takmo masamkan muka walaupun korang penat terlampau. sekali lagi, takmo takmo malas malas yek. jangan abaikan pengantin tau!

8. pose
- senyum je sudah. jangan nak over-over posing. ini majlis pengantin, biar pengantin yang posing sakan. kalau photograper suruh posing, barlah korang leh posing sakan dengan pengantin tu. apa yang penting, time tu korang jalankan tugas pengapit korang tu okey.

9. masa makan
- pengapit akan makan bersama pengantin tau. bukan dengan pengantin sahaja, dengan mak ayah pengantin juga tau. korang kena jadi pelayan. sendukkan nasi, tuangkan air, cedukkan lauk. ingat tajuk nombor 7 tu, harus rajin! makan pulak biar beradab sebab orang akan perhatikan korang tau. jaga-jaga! hehehe.. pinggan korang tu jangan penuh-penuh sangat. biar beragak-agak okey.

10. kredit top up cukup
- mak ayah adik abang kakak pengantin akan sibuk bagai nak rak masa tu tau. so, mereka takde masa nak pikir bila pengantin lelaki akan sampai. masa tu lah tugas korang nak sms atau call pengantin lelaki atau pengapit lelaki. tanya dorang, bila mau sampai? pengantin perempuan dah kepanasan dalam bilik tu..hehehe

11. serasi
- harap korang jadi pengapit untuk pengantin yang korang kenal la lebih sesuai rasanya. bukan apa, supaya pengapit dan pengantin tidak berasa janggal atau tidak selesa antara satu sama lain. macam aku, pengantin tu kawan kolej aku a.k.a kawan serumah masa study dulu. kami agak rapat dan kenal satu sama lain. jangan pula korang jadi pengapit kepada si musuh. hahaha. haru-biru jadinya nanti. eh, korang ada musuh ke? musuh jangan di cari..

12. ucapan
- jangan lupa ucapan selamat pengantin baru kat pengantin tu tau. kalau ada hadiah tu lagi bagus. bukan orang lain yang kawin tu kan? kawan, sedara, sepupu korang juga kann..


rasanya cukuplah kot tips ni. yang lain-lain tu kalau ada pandai-pandai koranglah ye. good luck!!



persandingan belah lelaki



persandingan belah perempuan

Tuesday, May 10, 2011

Dilema...ipad vs iphone



Aku nak beli mana satu ni??
arghhhhhh!!
confused!!
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?
ipad atau iphone?

mana best ek?????

Thursday, May 5, 2011

25 tahun sudah..

2 Mei..

apa ada 2 Mei?

birthday aku la wei..kuikuikui. tambah sudah umur aku. sekarang umur aku dah 25 tahun. malas dah nak sorok-sorok umur. apa ada pada umur ye dak? hehehe..

tengok je la kedua-dua facebook aku tu (violyn violet dan malina lynviolet). semua aku letak baik punyer tarikh lahir aku penuh penuh siap tahun kelahiran.

thanks to yu'ol yang wish bagai nak rak sempena birthday aku tu. ramai juga yang wish. terharu aku. huhuhu.

harapan aku untuk ke umur 25 tahun ini. semoga aku lebih gagah hati, lebih tabah, lebih matang, lebih kental, lebih gembira, lebih tinggi, lebih cantik, lebih sopan, lebih gelak besar, lebih berhati mulia, lebih menjaga solat, lebih sihat, lebih berwawasan, lebih fokus, lebih jelita, lebih bijak, lebih berduit, lebih bahagia..........amin.

perghh! memang terlebih sudah. ah! pedulik hape!! memang aku suka lebih-lebih. takmo kurang..huhuhu.

Wednesday, April 27, 2011

Charlie Angels



Happy Green Day Friends.... ^_^

Wednesday, April 20, 2011

Peha di kaki bukan di hujung jari..

cheerleading 30 april nanti..

aku berdebar!

peha aku sakit giler ni..

nak angkat kaki, sakit! nak turun tangga, sakit! nak berak mencangkung, sakit! nak gedik-gedik pun, sakit!

camne nak cheerleading nanti??

banyak step melompat tu..adoi.

korang tolong doakan supaya kaki aku cepat sembuh eh? eh? eh? mekaceh..

^_^

Sunday, April 17, 2011

Karipap

kami adik-beradik sangat suka masakkan ibu kami. petang-petang ibu selalu
buat makan petang. karipap, misalnya. kebiasaannya ibu uli tepung, ibu buat inti karipap, ibu kelim karipap dan
ibu goreng karipap sorang-sorang je tanpa pembantu pun. punyalah terer ibu aku..

suatu hari, ibu hendak buat karipap untuk makan di petang hari minggu. kebetulan aku balik kampung masa tu.
memang sedang eloklah. rindu aku pada karipap ibu berbalas. karipap ibu sedap. lain dari yang lain tau. aku
tolong mana yang patut sahaja.

tolong mana yang patut tu adalah isikan inti karipap ke kulit karipap dan kelim kulit karipap itu. nampak mudah.
nampak je mudah, lu orang apa tahu? pernah kelim karipap ke? bagi aku mudah je, dah biasa. tang isikan
inti tu senang la. tapi tang kelim karipap tu. kalau tak kena dengan jari lu orang. tah jadi kelim ape tah. tak
lawa langsung. aku terer bab kelim karipap ni. serah je pada yang pakar, aku.

adik-beradik yang lain masing-masing cemburu kerana ibu terlalu kerap memuji kekreatifan aku kelim karipap. macam
biasa aku haruslah berbangga. kehkehkeh. kalaulah ada anugerah kelim karipap terbaik dan dapat percutian ke
Hong Kong Disneyland, alangkah bahagianya aku. kahkahkah!

setelah siap kelim karipap tu semua, haruslah sampai ke peringkat menggoreng pula. nak menggoreng karipap pun ada
teknik dia. kalau tak kena cara, habis la karipap tu ada 'jerawat' nanti. hahaha.


karipap pun siap!



makan karipap panas-panas dengan air teh o. pergh! ada umph!!




sedang enak kami sekeluarga memakan karipap sedap ibu tu. ada pula bunyi:



Farah: ibu, siapa yang kelim karipap ni?

ibu: kenapa?

farah: kelim karipap ni dah rupa gigi.

Tuesday, April 12, 2011

Tidak mencabar pun..

aku rasa kerja aku di unit Compalint Management memang tak best langsung dan tak mencabar pun.

sebab apa??
sebab nak up entri pun tak sempat kat Melodiku ni..

ini kan nak komen ke blog korang.. maaf!

kalau aku ada kesempatan aku akan terjah blog korang...percayalah!
ini pun aku pura-pura masih lagi waktu rehat..kuikuikui.

aku nak macam dulu............tapi

mustahil!!
kalau dulu,
sesibuk mana pun aku sempat je nak up entri baru dan komen kat blog korang kannn.. itu barulah mencabar! hehehe..

Saturday, April 9, 2011

Cheer aku tak macam dorang tu T_T




best giler!!
alangkah bahagianya kalau aku dapat buat sebaik mereka tu..

lagi 2 minggu je lagi aku ada pertandingan cheer..
harap2 aku dapat buat sebaik mungkin. tapi tak kan dapat la macam dorang tu.

T_T

Wednesday, April 6, 2011

Tak tahu dengan perasaan ini

tak tahu dengan perasaan ini

aku rasa aku suka dia
aku rasa aku sayang dia
aku rasa aku cinta dia
aku rasa aku rindu kat dia
aku rasa aku tak suka dia
aku rasa aku tak sayang dia pun
aku rasa tak cinta pun kat dia


camne ni?


aku jadi keliru


camne ni?


sebenarnya aku takut dikecewakan lagi buat ke seratus kali..
okey okey aku tipu..sebenarnya buat ke tiga kali...heh!

betul, aku tak tahu dengan perasaan ini.

T_T

Saturday, April 2, 2011

Cara baru melihat blog Cik Liliyuli

tadi jalan-jalan kat blog jejaka hensem ni. [sila klik--> sini & sini]

rupanya ada cara baru nak melihat blog. kalau nak tahu menjadi atau tidak.
try la klik 5 link kat bawah ni..

♫ Flipcard: available at http://liliyuli.blogspot.com/view/flipcard

♪ Mosaic: available at http://liliyuli.blogspot.com/view/mosaic

♫ Sidebar: available at http://liliyuli.blogspot.com/view/sidebar

♪ Snapshot: available at http://liliyuli.blogspot.com/view/snapshot

♫ Timeslide: available at http://liliyuli.blogspot.com/view/timeslide

menarik kan?

bagi aku ia sangatttttt menarik!!

^_^

Thursday, March 31, 2011

Di sana menanti di sini menunggu bas...

Ukays
Di Sana Menanti Di Sini Menunggu
Seumur hidup aku
Ini yang pertama
Pintu hatiku diketuk
Oleh dua wanita
Punyai ciri selama ini ku cari
Berbeza wajah ayunya tetap asli

Kalau ku pilih di sini Apa kata di sana
Kalau ku pilih di sana
Di sini akan terluka
Perlukah aku pilih keduanya
Bahagi kasih adil-adilnya


Sungguh ku merasa resah
Untuk menilai sesuatu yang indah 
Namunku ada pepatah
Yang aku gubah...

Di sana hanyalah menanti
Sampai bila pun ku tak pasti
Bertanya khabar melalui tinta
Jarang sekali bertemu muka
Namunku tahu dia setia

Dan di sini tetap menunggu
Berada jelas di mataku
Kasih tak luak terhadap aku
Sanggup menunggu kata putusku
Sayang ketabahanmu menawanku

( ulang dari ♫ )

 Ku terima satu nota
Ringkas tulisannya
Dia sedia undur diri
Dan memaafkanku
Katanya anggap ini satu mimpi
Yang datang sekadar...
Untuk menguji...
 ***************************************************************
pergh! syok giler nyanyi lagu tu. terasa macam artis buat konsert sendiri. ada band sendiri. ramai gile dok ikut nyanyi sekali. tak sabar nak naik bas sekolah. dalam bas ada lagu ukays tu. hari-hari pakcik tu pasang lagu tu. pergi sekolah pasang. balik sekolah pasang. total purata 1137 kali sebulan dengar lagu tu dalam bas sekolah. eh, ye ke? kihkihkih..

part korus~
Sungguh ku merasa resah
Untuk menilai sesuatu yang indah
Namunku ada pepatah
Yang aku gubah...

Di sana hanyalah menanti
Sampai bila pun ku tak pasti
Bertanya khabar melalui tinta
Jarang sekali bertemu muka
Namunku tahu dia setia

bukan main punya 'tarik' bila part korus. satu bas tu beb! satu bas 'tarik' bila sampai part korus. bukan calang-calang punya tarik. aku rasa kalah kak ziana zain. mana taknya, masing-masing suara halus dan nyaring. tak kurang hebat juga pada yang bersuara doraemon. hahaha!

suara aku tak payah dipertikaikan lagi. memang dah sedia maklum sedap. ada yang memuji. mula la hidung nak kembang kuncup, bangga. oh! oh! lupa nak kabor. pakcik bas tu pasang lagu ukays tu bukan radio tau. pasang cd versi karoke.. giler syokkk!!!

mana budak yang bengap tak reti membaca lagi tu. bolehlah belajar membaca masa tu. mana yang dah pandai membaca pula, ikut baca la sebab tak hafal lirik. aku? aku kalau bab lagu ni cepat pikap. tak payah tengok lirik. dua kali dengar je terus boleh nyanyi sampai habis. punyalah terer aku...

p/s: kenangan naik bas sekolah zaman sekolah rendah dulu. lagu ukays ni popular pada zaman 90-an.

Tuesday, March 29, 2011

Fahrin Ahmad dan Cik Liliyuli...♥

Fahrin: ala awak, marilah sini.
Aku: tak nak lahh..
Fahrin: sinilah..kang saya dukung kang!
Aku: ishh..ape lak nak dukung-dukung ni? kan kat tempat awam ni..
Fahrin: dah tu nak malu-malu tu kenapa? tangkap gambar je pun..
Aku: awak tangkap gambar ngan adik saya je la..
Fahrin: tak nak.
Aku: ala..takpe la..
Fahrin: *merajuk*
Aku: ok ok la kita tangkap gambar sama-sama.
Fahrin: yayyyy!!


*******************


ouh! dialog tu rupanya mimpi je..




kehkehkeh!



cik liliyuli jumpa fahrin kat melaka

gila taf badan dia.. rasa nak gayut je kat lengan dia buat gimnastik...kahkahkah!!

Wednesday, March 23, 2011

Adik S ambil keputusan SPM

hari ini keputusan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) keluar untuk tahun 2010. selalunya perasaan nak ambil keputusan SPM tu semacam 'sesuatu' je kan? debar dia macam nak terkeluar melantun-lantun ko punya jantung kan? teringat pula masa aku nak ambil keputusan SPM dulu. aku dah agak dah keputusan aku dapat macam tu. kahkahkah! subjek yang aku nak tengok paling awal sekali adalah matematik dan matematik tambahan. ternyata! dua subjek ini keputusan dia tersangatlah berbeza. macam langit dan bumi. macam durian dan strawberi. macam kereta dan basikal.

nak tahu ke?
tak payahlah. perkara yang lepas jangan dikenang, nanti merana diri. ewahh! hahaha..

aku call puan ibu kat rumah (kampung) jan 1130am untuk bertanyakan keputusan apa yang si S dapat. fyi, si S ini anak puan ibu yang ke-4, lelaki. si S tersangatlah malas nak belajar. yang dia tahu melepak jek. kalau ikutkan hati aku, tak nak aku ambil tahu keputusan dia tu. aku dah dapat agak dah keputusan dia banyak apa. heh!

aku: S dapat ape SPM?
puan ibu: dia lom ambil lagi. kawan dia datang naik moto ajak dia pergi pun dia tak nak.
aku: kenapa??
puan ibu: dia merajuk. dia nak pergi sekolah bawa kereta ayah, ibu tak bagi.
aku: astagfirullahalazimmmmmmm... bukan main lagi dia! mengade sungguh!! (marah)
puan ibu: tu la. ibu malas nak layan.
aku: jangan layan dia ibu. jangan layan!! biarkan dia..lantak!


tulah dia budak-budak zaman sekarang. macam-macam hal. mau je aku nalik kampung sekarang aku bagi kayu hoki sedas kat belakang badan dia. geram!!



p/s: selalu aku berdoa agar adik aku tu berubah perangai ke perangai orang yang baik-baik.. korang doakan sekali untuk adik aku tu ye. thanks.. ^_^

Sunday, March 20, 2011

Sate Jawa

sate jawa

hari ni kali ke-2 aku makan sate jawa ni. aku jumpa sate ni kat stesen bas larkin. tadi aku beli tiket bas nak balik kampung jumaat ni. tiba-tiba perut berbunyi minta diisi dengan makanan. aku pun tak sampai hati membiarkan perut kosong. atas dasar belas kasihan terhadap perut, terus aku naik atas ke foodcourt. 'dan dan' teringat sate first time makan hari tu iaitu sate jawa siji loro telo papat limo nenam pitu, eh? tercakap jawa pulak..ekekeke

kat situ ada sate kambing dan ayam sahaja. kuah dia adalah kuah cili kicap dan ada kacang tumbuk sedikit. berulamkan bawang merah. nampak tak limau kat gambar tu? haaa..jangan lupa perah limau ye abang-abang kakak-kakak. ermm..tekak aku ni boleh telan. kira okey la rasa dia.. korang try la..

kepada yang bukan orang jawa tu, selamat mencuba!

Friday, March 18, 2011

Serangga sengal

A: kita dah dewasa la!
B: kenapa kau berkata begitu?
A: warna kita sudah berubah. semakin hensem dan gagah.
B: eh, ye ke? eh, ye laaaa!! hahaha
A: kita juga sudah ada kepak.
B: kalau begitu kita harus keluar dari sarang ini.
A: ok jom! ko folo aku k..
B: okey bebeh!
A: wahhh!! cantik cahaya itu. bersinar!!
B: kita pergi sana nak? mungkin itu tempat baru kita.
A: mari. ko folo aku k.
B: okey bebeh!

maka, terbanglah mereke ke cahaya tersebut.

A: arrrghhhh!! kepak aku terkoyak....arrrr terputus dua pulakkkk!! arrrrr tidak!!! panas!!
B: okey bebeh! arrrghhhh!! kepak aku terkoyak....arrrr terputus dua pulakkkk!! arrrrr tidak!!! panas!!

akhirnya mereka terjatuh lalu mati. itulah kelkatu..kahkahkah.

pemusnah rumah adalah anai-anai. bila dah dewasa jadi kelkatu, buat semak rumah je bergelimpangan mati kat rumah orang. dasar kurang ajar binatang itu.

rumah sewa aku abes kena serang. terpaksa la kami pura-pura tidur awal sebab terpaksa padamkan lampu kalimantan... bukan sebab tak bayar bil karen okey.. jangan nak menuduh. dosa tau..hehehe

petua: si bella cakap, gantung cili kat lampu. petua orang dulu-dulu.. aku tak sampailah, tinggi sangat la lampu rumah sewa aku ni..huhuhu

Monday, March 14, 2011

A Doctor In The House!!

selalu tiap-tiap pagi jam menunjukkan pukul tujuh pagi (jarum pendek tepat tunjuk ke arah nombor tujuh dan jarum panjang tepat tunjuk je arah nombor duabelas), itu adalah masa aku iron baju nak pergi kerja yang masuk pukul lapan setengah pagi. sesambil aku iron baju aku akan tengok MHI (Malaysia Hari Ini) dan layan klip video kat astro ria. tu la rutin aku tiap-tiap pagi. hidup bujang, biasa lah kan..tak payah la nak sebok-sebok kelam-kabut buat sarapan. beli je sudahhh..ehee..

sedang aku kusyuk iron sambil jeling-jeling tivi. pengacara MHI tu ada tunjuk sebuah buku yang amat menarik perhatian aku masa tu. siapa pengacara MHI masa tu aku lupa la pula. samada elly iskandar dengan abby fana atau fitri dengan wardina. haaa..salah satu gandingan dua pasang tu la.. huhuhu.. sorry i lupa la nyah!! tu la asyik dok ingat klip video anuar zain je lagu sedetik lebih je. abes lupa semua..kihkihkih

nak tahu buku ape??



tadaaaa!!!!

tu la bukunya!

A DOCTOR IN THE HOUSE
The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad

buku ini terrrrrrsangatttttttt lah laris. macam pisang goreng panas!! orang Singapura ramai yang membeli tau. Kak Maliana (baca: hosmet) la yang kabo. hehehe. aku tak sempat nak ke kedai buku la. buku ni pun aku kirim dekat kak maliana tu. harga buku ni RM100 versi English dan mempunyai 843 muka surat. tebal!! tercungap-cungap aku nak baca. kuangkuangkuang.. aku ada duit lebih sikit ape salahnya aku beli buku ni kan. lagi pun Tun Dr Mahathir salah satu idola aku. mengerti? ehee..

rezeki aku juga la kot aku senang nak beli buku ni sebab stok baru sampai. aku ada dengar dari cakap-cakap kak maliana tu, ramai orang sampai booking buku ni tau dan kena deposit RM50.00. aku tak yah booking bagai. kirim je terus dapat. balik je dari jadi pengapit semalam, buku ni dah ada dah kat rumah. buat masa ni aku baru baca satu perenggan. huhuhu. nanti pelan-pelan aku baca sampai abes. doakan aku baca sampai abes tau. huhuhu..






i like this book!!


Thursday, March 10, 2011

Team Building @Punggai Desaru

anjuran unit. serah duit RM 100 setiap seorang.

errr... ape lagi aku nak tulis ni woi??

beku! beku! otak T_T

*tarik nafas....hembus*


okey la.. aku buat puisi untuk team building~

angin pantai sepoi-sepoi bahasa menyapa pipi,
pipi makin gebu sebab makan tiga kali sehari,
sepakat membawa berkat sampai ke punggai,
seratus ringgit tu bayar pakai duit gaji sendiri,
oh, alangkah indah melihat pantai itu di siang hari,
di malam hari air pasang eloklah pancing ikan lagi,
sukaneka ada lapan kumpulan campur pompuan laki,
ape yang dapat cuma hadiah saguhati sebagai pengubat hati,
malam bbq lambat turun makanan tinggal saki-baki,
terkilan sebab tak dapat nak tambah pari bakar sekali lagi,
selamat pergi dan pulang dengan naik kereta syarikat telekomunikasi,
haji dollah membawa kami ke sana tanpa peduli,
team building membuatkan kami gembira di hati,
ape ape pun terima kasih daun keladi.

hip! hip! horeyyyyy!!!

gambar? sila tengok kat fesbuk aku yek.. search ~ malina lynviolet ^_^V

Wednesday, March 2, 2011

Panjat Broga Hill dengan kaler pink !!



Aku sangat teruja nak panjat broga hill. teruja macam gadis-gadis nak jumpa pakwe yang dah lama tak jumpa tu....agagaga. Sanggup naik bas dari terminal Larkin sampai kat Bukit Jalil. dari Bukit Jalil amek LRT Star turun ke Masjid Jamek. Pastu tukar pula LRT Putra Masjid Jamek ke Kerinci pula. Sampai Kerinci, aku jumpa si mek wanzai...

ni la dia mekkkkkk!!! hehehe.. pakwe dia orang korea. tak caye? pergi tanya dia. mek ni dah tunjuk kat aku dah gambar pakwe dia. aku tumpang rumah dia semalam. terima kasih ye mek. terima kasih juga kerana membantu aku dengan sabar naik broga tu. huhuhu..

tu dia!!!!!!!! kejayaan aku naik broga hill weh!!!!! sangat bangga!!! wakaka. mana taknya, excited-semput-peha kremm-berpeloh-peloh-termuntah sebab minum air 100plus -kejap berenti-jalan sikit-berenti lagi-selisih ngan orang yang turun tu sebok tanya jauh lagi ke tak-budak kecik panjat broga mendahului aku-bermotivasi-putus asa-bermotivasi balik-sapu ubat kat peha-nampak jejaka hensem senyum kat mereka-kontrol ayu-dll.


baru je sampai agak atas. ada satu group photographer ni snap gambar kiteorang, ingatkan satu-dua snap je. alih-alih tak pasal-pasal si arabella dipaksa jadi model. dengan terpinga-pinga arabella menurut perintah. kihkihkih..

dia ni la bro zack. selambek je dia cari model on da spot. bella juga yang jadi mangsa..hehehe


oh oh..ada serang hendap dari belakang rupanya. ciskek!


panjat lagi cikit. sampai la kat batu besar tu. ingatkan mahu relax-relax amek angin atas broga. group abam zack tu pun muncul lagi. geng aku meneruskan panjat lagi sikit broga tu. aku? aku dah tak larat nak panjat lagi. cukup la setakat batu besar tu. tu dah cukup tinggi dah bagi aku..kuikuikui.



chantekk kan? *puji sendiri je la* huhuhu.. tu gambar hasil dari camera abam zack. mekaceh abam zack!! aku pun dipaksa jadi MODEL BROGA. hahaha!!
satu jam aku dok tunggu dorang (geng broga aku ler) turun balik ke aku. panas giler. abes terbakar muka aku. '-_-


kami dah turun!! penatttttttttttt. kaki sakit.

thanks u'ol kerana menjayakan trip ini bersama aku.
arabella,wanzai,faryza,anoy


kami ada baju yang sama!! hehehe. bak kata arabella "orang bajet team photographer padahal team kaki bergambar". kahkahkah.


Monday, February 21, 2011

Cik Liliyuli anak sulung

ye. mengikut tajuk yang uols baca tu sememangnya tepat. kalau korang rasa-rasa tak puas hati. kita buka gelanggang, kita lawan silat di sana. walaupun aku ni kelihatan rendah lagi kiut-miut. tulang besi urat dawai okey! kahkahkah.

kita abaikan dulu gelanggang silat itu. ilmu silat aku masih bertenaga. tak payah nak minum kacip fatimah. *tektik menggerunkan pihak lawan*

anak sulung dari dua adik beradik? anak sulung sorang perempuan dari tiga adik beradik yang lain lelaki? anak sulung dari lima adik beradik punya sorang adik lelaki? anak sulung dari empat orang adik beradik dua perempuan dua lelaki? anak sulung dari tapi tak punya adik beradik?

segala jenis anak sulung di atas tiada satu pun kena-mengena dengan aku. jenis-jenis anak sulung di atas ada kena mengena ngan semua opismate aku. sekarang bukan masanya aku nak mengata opismate. sekarang aku nak mengata aku ni anak sulung!

ok. cukup sekadar korang tahu aku ni anak sulung dari enam orang adik beradik. kalau nak lebih tu, kompem ibu aku kata "dah buang tebiat? ibu dah umur 51 tahun okey!". sebelum ibu marah tak tentu hala baik kita jangan buka soalan itu lagi. janji? aku tak nak ar kang ibu buka soalan kat aku balik "bila kaklong nak kawen ni? anak orang lain dah ada cucu".......masak!

adik beradik aku ni selang bunga orang kata (girl, boy, girl, boy, girl, boy). cantik kan aturan anak ibu dan ayah aku? kikiki.. anak sulung sebenarnya tak la sesusah mana pun. nak jaga adik-adik alahai petik jari pun boleh what? basuh berak adik, tampar adik laju-laju sebab mengada sangat, tarik rambut dalam tepung adik sebab nak menang dalam pergaduhan, ajar adik buat matematik sampai menangis, sakat menyakat itu semua perkara biasa. senang bukan? itu semua terjadi semasa aku masih di alam persekolahan. bukan sekarang ye uols...

sekarang adik-adik aku sudah besar. aku sekarang buat adik adik aku seperti kawan. sebagai anak sulung yang bekerja dan adik adik aku yang lain masih belajar. aku harus menjaga kebajikan adik-adik. sampaikan aku memberi pinjam broadband kepada adik aku dah hampir setahun lebih dan perkara ini memaksa aku meminjam wifi jiran untuk update blog. sadis bukan??

heh.

Saturday, February 19, 2011

Impian Datuk Siti tercapai

masa blogwalking ke blog beutiful nara tadi. ada entry pasal Datuk Siti. teruja aku baca. Tahniah Datuk Siti dan Datuk K. Membina Masjid ni besar giler pahala dia. mahu info lebih [sila klik]

lepas tu terus aku follow twitter Datuk Siti. best twitter ni sebab dekat ngan artis kesayangan. nak tweet Datuk Siti lah.. err..tapi nak kata ape? huhuhu

kredit to beutiful nara.

Friday, February 18, 2011

Officemate wanita yang sudah berkahwin berlumba-lumba mengandung

sejak tukar unit ni. aku cenderung berkawan dengan kaum perempuan yang tengah mengandung. ada yang tengah sarat dan baru nak ada 'isi'.

setiap hari mereka akan share ilmu dan pengalaman yang penuh di dada masing-masing. tak kira la bahan bacaan mereka tu sendiri atau dari cerita orang lain.

aku yang masih bujang ni.  nak menyampuk tapi aku tak de ilmu dan pengalaman mengandung lagi. so, aku cuma mendengar dan simpan ilmu mengandung itu kemas-kemas dalam otak. supaya nanti aku boleh guna pakai ilmu tu nanti bila aku sudah mengandung kelak. ecehwahh! *entah bila?*

berbalik rakan-rakan opis aku yang mengandung tu. diorang punya aktiviti pun aku TERlibat sama. aktiviti berkumpulan untuk mengetahui cara breastfeeding, misalnya.





sekarang aku penuh ilmu penjagaan kandungan, cara penghasilan susu ibu terbaik, pantang larang semasa mengandung, cerita ngeri masa melahirkan anak, ape yang perlu makan semasa mengandung, berkemahiran meneka anak kandungan itu sama ada perempuan atau lelaki....kihkihkih

sesiapa yang berminat nak tanya, sila contact saya. kahkahkah!!

Thursday, February 17, 2011

Twitter cik gula kapas

tadaaa!!!
cik liliyuli sudah ada twitter!!
kahkahkah
sebenarnya awal tahun hari tu dah buat dah
tapi lepas tu buat tak tahu saje dengan si twitter tu
huhuhu

hah!!
ape lagi??
follow la cik liliyuli punya twitter
boleh mengaratkan mengeratkan silaturrahim

atas permintaan cik arabella
aku pun masukkanlah gambar
konon-konon tu gambar yang paling gula kapas
kahkahkah

cerita lain pasal twitter~

cis!!
kuang asam jawa korang (azizee,keri,arabella) 
korang kutuk shahir aku kena tampar dengan nasha aziz ye?
sama je macam paiseh tu
kedengki
hahaha
tapi aku baca twitt korang aku gelak terbahak-bahak weh
hehehe



aku baru je tadi baca twitt korang tu kat aku
sebelum ni kan aku blurr pasal twitter tu
tu yang aku tak buka twitter dah lama tu
kehkehkeh

asal boleh je cik liliyuli mita tolong kawan-kawan FB ingatkan username
hahaha
tu kira genius lah juga kannnn? kehkehkeh


ape-ape pun. korang jangan lupa follow twitter cik liliyuli yek...
have fun!!

^_^