Tuesday, December 14, 2010

Lagu Jepun

dulu, sekitar tahun 2006. masa tu aku di bangku kolej lagi. masih mentah. bercita cita tinggi. mampu juga menghafal lirik lagu luar negara. lagu negara Jepun, misalnya. sekitar tahun 2006 tu juga popular dengan lagu Mirai e nyanyian oleh Kiroro. heh!

rakan-rakan kolej mahupun rakan-rakan serumah semuanya dok suka layan lagu miraie tu berulang-ulang. kena pukau dek lagu tu aku rasa, termasuklah aku juga. cis! masa tu ada juga dok buat ringtone lagu miraie tu, aku tak lah sebab masa tu henpon aku henpon tiga-tiga-sekupang. heh!

ada satu hari tu, aku tolak semua buku yang harus aku baca sebab periksa dah nak dekat. apa nak jadi, jadilah! aku tak kira! aku meluangkan masa semata-mata untuk menghafal lagu miraie tu..hehehe. masa tu, terasa bangga giler pada diri sendiri sebab pandai dah cakap bahasa jepun. heh!

lepas je hari yang diluangkan itu. bila ada je lagu miraie kedengaran. dengan selamba dan bangga. aku nyanyi lagu tu tanpa buka buku baca lirik pun. harap-harap orang pandang aku dengan kagum giler siap minta outograf..kahkahkah!

Lagu : Mirai e
Penyanyi: Kiroro, jepun

hora ashimoto wo mitegoran
kore ga anata no ayumu michi
hora mae wo mitegoran
are ga anata no mirai
haha ga kureta
takusan no yasashisa
ai wo idaite ayume to kurikaeshita
ano toki wa mada osanakute
imi nado shiranai
sonna watashi no te wo nigiri
issho ni ayundekita
yume wa itsumo
sora takaku aru kara
todokanakute kowai ne
dakedo oitsuzukeru no
jibun no sutoori dakara koso
akirametakunai
fuan ni naru to te wo nigiri
issho ni ayundekita
sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
hanareta haha e sunao ni narezu
hora ashimoto wo mitegoran
kore ga anata no ayumu michi
hora mae wo mitegoran
are ga anata no mirai
sono yasashisa wo toki ni wa iyagari
hanareta haha e sunao ni narezu
hora ashimoto wo mitegoran
kore ga anata no ayumu michi
hora mae wo mitegoran
are ga anata no mirai
hora ashimoto wo mitegoran
kore ga anata no ayumu michi
hora mae wo mitegoran
are ga anata no mirai
mirai e mukatte
yukkuri to aruite yukoo

[the translation]

look at your feet and see
this is the path you walk
look in front of you and see
that is your future
Mother has given me a lot of kindness
"Embrace love and walk" she repeated
that time when I was childish and didn’t understand her meaning
she held my hand
together, walking we came.
dreams are always from high in the sky
it is scary that we might not reach them but continue to try
for this reason I won’t abandon my story
when I became anxous she held my hand
together, walking we came.
that kindness was occasionally unpleasant
when I was away from mother I couldn’t obey
look at your feet and see
this is the path you walk
look in front of you and see
that is your future
that kindness was occasionally unpleasant
when I was away from mother I couldn’t obey
look at your feet and see
this is the path you walk
look in front of you and see
that is your future
look at your feet and see
this is the path you walk
look in front of you and see
that is your future
slowly towards the future let’s walk

11 comments:

  1. aku hapal time form 2. time tu aku rasa aku cool gila.



    kahkah.

    ReplyDelete
  2. hehe. aku hafal part korus je lagu miraie ni. tapi, aku hafal lagu utada hikaru full. hafal sambil naik basikal pusing2 kolej.

    OMG, rindu nye zaman belajar. kejap je masa berlalu kan?

    ;((

    ReplyDelete
  3. aku x penah baca lirik dia.
    tapi entah mcm mana boleh hapal pun aku x tahu..
    sebut je la..salah betul tu aku pedulik hapa..

    ReplyDelete
  4. lagu ni mmg kemain femes lagi..sume org tauu..sedih kan?

    Meon hafal lagu Mirai e???

    ReplyDelete
  5. hahaha aku pun minat gak dulu lagu2 jepun ni... sampai aku tiru2 gaya jepun... hahahahahahahaha.....

    ReplyDelete
  6. aku 1st time dgr lg nie masa jd thema song utk final fantasy .

    and my paberet japanese song lagu mayumi itsuwa , kokoro no tomo

    ReplyDelete
  7. orang tgh hangat bercinta memang suker lagu tu

    hahahhahah

    ReplyDelete
  8. suka gk lagu miraie ni.. hafal sikit2.. kawan2 pun ada yg panggil sy miraie.. sbb nama saya mirra.. :D

    ReplyDelete
  9. haha..masa dl asek lagu ni berkumandang,..hahha haishhh x habis2...

    ReplyDelete